Prva stran arrow Novice četrtek, 02 december 2021
Gasilske novice iz našega okoliša
EKIPA PIONIRJEV SE JE UVRSTILA NA DRŽAVNO TEKMOVANJE V KVIZU
Avtor: Tajni-K   
nedelja, 17 marec 2019

Regijski kviz za gasilsko mladino v severnoprimorski regiji je bil izpeljan v soboto, 16.3.2019 v Bovcu. Iz našega PGD sta se tekmovanja udeležili dve ekipi pionirjev, ki sta si nastop priborile na tekmovanju GZ Goriške, kjer sta dosegli prvo in drugo mesto. Tudi na regijskem tekmovanju sta se odrezali odlično, saj je prva ekipa dosegla 2. mesto druga pa 6. mesto. Naša ekipa pionirjev bo zastopala naš PGD in tudi GZ Goriške na državnem tekmovanju, ki bo 30.3.2019 v Krškem. Želimo jim vso srečo. Iskrene čestitke za prizadevnost si zaslužijo vsi tekmovalci in mentorji.

Nekaj fotografij si lahko ogledate TUKAJ.

 
TEKMOVANJE V STRELJANJU NA MLAKAH
Avtor: Tajni-K   
torek, 12 marec 2019

Slovenska vojska se ob temeljnem poslanstvu in nalogah aktivno vključuje tudi v civilno okolje s sodelovanjem s civilnimi organizacijami,  zvezami in društvi, ki delujejo v javnem interesu, pri čemer si nenehno prizadeva, da z dodatnimi aktivnostmi ohranja in krepi obrambno kulturo in domovinsko zavest državljank in državljanov. V letošnjem letu je Slovenska vojska skupaj z organizacijami in društvi, s katerimi ima sklenjene pogodbe o sodelovanju, spremenila pravila sestave strelskih ekip ter namesto puške repetirke M-48 ponudila polavtomatsko puško M 59/66A1 kalibra 7,62mm. Cilj sprememb je povabiti in predstaviti eno izmed najpomembnejših individualnih veščin mladim državljankam in državljanom, kateri izpolnjujejo starostni pogoj za poklic profesionalnega vojaka v službi domovine. Slovenska vojska že šestič organizirala ekipno strelsko tekmovanje in prvič z vojaško polavtomatsko puško PAP M 59/66A1 7,62 x 39 mm. 9.3.2019 se je tekmovanje odvijalo na strelišču Mlake pri Vipavi.

Tudi letos se je na razpis na tekmovanje prijavila ena ekipa iz PGD Dornberk, ki je dostojno zastopala Gasilsko zvezo Slovenije, saj je na tekmovanju nastopilo le še eno PGD. Rezultati še niso objavljeni. Po poročanju naših tekmovalcev, Jerneja, Dejana in Severina pa so bile razmere na strelišču Mlake zelo zahtevne. Konec koncev rezultati niso najbolj pomembni.

Eno fotografijo si lahko ogledate TUKAJ.

 
OBČNI ZBOR 2019
Avtor: Tajni-K   
ponedeljek, 11 marec 2019

Z gasilsko himno in pesmijo »Vipavska dolina«, v izvedbi Moškega pevskega zbora PGD Dornberk, se je slavnostno pričel redni občni zbor PGD Dornberk. Za vodenje letošnjega občnega zbora je bila izvoljena Laura ZORN, ki je nalogo, kljub temu, da je prvič vodila občni zbor, izpeljala tako rekoč brez napake. Poročila predsednika, poveljnika, članic, veteranov, mladine in blagajnika so bila izčrpna in soglasno sprejeta, kakor tudi finančni in delovni plan za letošnje leto. Prisotnih 75 članov sta še posebej pozdravila predsednica KS Dornberk in predsednik GZ Goriške Nova Gorica, Simeon Kodelja. Društvena priznanja sta prejela Aleš Šinigoj  in Jožica Čotar za okrogla življenjska jubileja ter Jožef Harej za 26-letno vodenje in ustanovitev pevskega zbora. Priznanje in zahvala mu bosta podeljena kasneje, saj se žal ni udeležil občnega zbora. Za 10 let aktivnega dela v PGD so značko in diplomo prejeli: Rene Besednjak, Bric Alen, Bric Manuel, David Doplihar in Klara Topič. Za uspešno delo na področju gasilstva je Gasilska zveza goriška podelila štiri Priznanja Gasilske zveze III. Stopnje, ki so jih prejeli: Klemen Mravlja, Erik Mrevlje, Erik Šinigoj in Luka Šinigoj. Za 10 let operativnega dela je značko z diplomo  prejel Peter Planinšek. V čin GASILEC I so napredovali : Klemen Mravlja, Mrevlje Danijel, Jernej Rojc, Kristjan Stubelj in Luka Šinigoj.  V čin VIŠJI GASILEC I. stopnje so napredovale: Mateja Cotič, Sara Justin in Kristina Perić. V čin NIŽJI GASILSKI ČASNIK I.STOPNJE je napredoval Peter Planinšek, v čin NIŽJI GASILSKI ČASNIK II. STOPNJE pa Radoš Kavčič. Diplomo za opravljeno specialnost Nosilec izolirnega dihalnega aparata sta prejela Klemen MRAVLJA in Danijel Mrevlje. Diplomo za opravljeno specialnost oz opravljen Tečaj za tehničnega reševalca sta prejela Andrej Berce in Borut Skomina. Diplomo in značko za opravljen tečaj STROJNIK so prejeli Klemen MRAVLJA, Danijel Mrevlje , Jernej Rojc in Borut Skomina. Po končanem uradnem delu smo se z gosti iz sosednjih, prijateljskih in pobratenih PGD družili še kar nekaj časa. Kljub uspešno in lepo izpeljanemu občnemu zboru, pa ne moremo mimo dejstva, da so na njem manjkali predstavniki kar treh PGD iz GZ Goriške Nova Gorica. Občnega zbora se ni udeležil tudi vabljeni župan MO Nova Gorica, ki pa je poslal pisno opravičilo, ker se zaradi odsotnosti ni mogel udeležiti zbora in se je zahvalil za naše delo ter nam zaželel vse najboljše tudi v prihodnosti.

Nekaj fotografij si lahko ogledate TUKAJ.

 
ZBOR MLADIH GASILCEV
Avtor: Tajni-K   
petek, 08 marec 2019

Danes, v četrtek, 7.3.2019 je potekal zbor mladih gasilcev PGD Dornberk. Pregledali so opravljeno delo v letu 2018 in pripravili načrt dela za 2019. Iz poročila je bilo razvidno, da so bili mladi gasilci aktivni tako na tekmovalnem področju kot tudi pri ostalih aktivnostih, ki jih je organiziralo društvo. Za opravljene naloge so veliko prostovoljnih ur porabili mladi gasilci, kakor tudi mentorji. Z zadovoljstvom smo lahko opazili nove kandidate za mentorje, ki so še včeraj bili mladi gasilci – vse čestitke. Mlade gasilce je pozdravila ravnateljica OŠ Dornberk, ga. Dragica Vidmar, predsednica mladinske komisije pri GZ Goriške, tov. Ivanka Ponikvar in poveljnik GZ Goriške, tov. Branko Žorž. Poveljnik PGD Damjan Doplihar in predsednik mladinske komisije v PGD Dušan Rojc, sta najbolj prizadevnim mladim gasilcem podelila priznanja in pa zlate, srebrne in bronaste tekmovalne značke, ki so jih zaslužili na državnem tekmovanju.

Po uradnem delu je sledilo druženje ob obvezni tomboli in igri. Iskrene čestitke mentorjem in vsem drugim, ki pomagajo pri vzgoji mladih članov.

Nekaj fotografij si lahko ogledate TUKAJ.

 
RAZGLAŠENA VELIKA POŽARNA OGROŽENOST
Avtor: Tajni-K   
petek, 01 marec 2019

Na območju celotne Slovenije je razglašena VELIKA požarna ogroženost. v naravi poleg požiganja in odmetavanja gorečih ali drugih predmetov in snovi, ki lahko povzročijo požar, prepovedano tudi kuriti, požigati na območjih ob infrastrukturnih objektih, izven pozidanih površin uporabljati predmete, naprave ali izvajati aktivnosti, ki lahko povzročijo požar. Prepovedani so tudi ognjemeti.

OZNAKA STOPNJE

POŽARNA OGROŽENOST

1 - zelo majhna

Možnost za nastanek požara ne obstaja, verjetnost vžiga je minimalna. V kolikor izbruhne požar se zelo počasi širi ali pa ugasne. Zelo malo gorljivega materiala je zajetega v požaru, v glavnem je to zgornji sloj podrasti.

2 - majhna

Požar lahko nastane pri stalnem ognju kot je ogenj pri kam-piranju, širjenje je počasno, na odprtem prostoru pa srednje hitro. Ponavadi nastanejo manjši površinski požari s slabim ognjem, v glavnem zagori samo listje. Požar se da hitro omejiti.

3 - srednja

Vžigalica že lahko povzroči požar. V gozdu je širjenje požara srednje hitro, na odprtem prostoru kar hitro. Ogenj gori na površini s srednjim plamenom, pri tem zgori nekaj kompaktnega organskega materiala. Kontrola požara ni težka, požar se pogasi s srednje velikimi napori.

4 - velika

Vžigalica v vsakem primeru povzroči požar. Požar se v gozdu hitro širi. V glavnem so to vroči površinski požari, ki ponekod zajamejo tudi krošnje dreves. V požaru zgori veliko organskega goriva, kontrola požara je težka, za gašenje požara je potrebno vložiti velike napore in veliko sredstev.

5 - zelo velika

Vzrok za nastanek požara je lahko že iskra, požar se pojavi takoj, širjenje je zelo hitro. To je vroč požar, ki se prenese v krošnje dreves tudi na širšem območju. V požaru zgori zelo veliko organskega goriva, ogenj zajame tudi srednje in debelo gorivo. Požar se razširi tudi na normalno vlažna področja. Kontrola požara je izjemno težka, za gašenje požara je potrebno vložiti izredno velike napore in vsa razpoložljiva sredstva.

 

 
<< Začni < Nazaj 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Naprej > Konec >>

Rezultati 46 - 50 od 287
© 2008-2011 PGD Dornberk :: Izvedba: 1splet.net