Prva stran arrow Novice arrow USPELO PRAZNOVANJE 110 LETNICE USTANOVITVE DRUŠTVA sobota, 13 julij 2024
USPELO PRAZNOVANJE 110 LETNICE USTANOVITVE DRUŠTVA
Avtor: Tajni-K   
sreda, 01 september 2021

Po večtedenskih pripravah smo le dočakali soboto, 28. avgusta 2021, ko smo izvedli praznovanje ob 110-letnici ustanovitve našega društva in 70-letnici neprekinjenega delovanja. Člani smo se v gasilskem domu zbrali že ob 13.30 uri, kjer smo se, po dolgem času, udeležili skupinskega fotografiranja. Fotografiranje je potekalo pod budnim očesom fotografinje Mateje Pelikan, ki ji gredo zasluge za prelepe fotografije članstva. Nekaj fotografij s tega dela si lahko ogledate tukaj.

Ob 15.00 uri smo se preselili v avlo Osnovne šole Dornberk kjer je potekala slavnostna akademija. Pred šolo so nas z glasbo pozdravili člani Godbe na pihala iz Prvačine Na žalost se akademije niso mogli udeležiti vsi člani, saj smo morali zagotoviti spoštovanje ukrepov za preprečitev okužb z virusom SARS-CoV.2. Udeležili pa so se je državni sekretar na Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, sicer domačin, gospod Antona HAREJ, podpredsednik GZ Slovenije, tov, Jožeta DERLINK, vodja službe za splošne zadeve pri URSZR gospod Tomaž MLINARIČ, predsednik sveta severnoprimorske regije, tov. Jožef DAKSKOBLER, predsednik GZ Goriške Nova Gorica, tov. Simeon KODELJA, poveljnik GZ Goriške Nova Gorica, tov.Andrej PONIKVAR, podžupan MO Nova Gorica, gospod Sašo Kogovšek, vodja izpostave URSZR v Novi Gorici, gospod Samuel, komandirja PP Nova Gorica, gospod Sejad JUSIĆ, predsednica sveta KS Dornberk, gospa Štefka SUSIČ, ravnateljico OŠ Dornberk ga, Dragica VIDMAR in nenazadnje, častni poveljnik PGD Dornberk, tov. Ivan VIDMAR. Slavnost se je pričela s slovensko himno, ki jo je zapela naša domačinka, mezzosopranistka Anja Šinigoj in z gasilsko himno, ki jo je zapel gasilski pevski zbor pod vodstvom Janka Hareja. Predsednik PGD Dornberk, Simon Justin, je v kratkem pozdravnem nagovoru pozdravil vse prisotne gasilce in visoke goste in na kratko povzel zgodovino in način dela našega društva. Udeležence sta pozdravila vodja službe za splošne zadeve pri URSZR gospod Tomaž Mlinarič, ki je društvu, skupaj z vodjo izpostave URSZR v Novi Gorici, gospodom  Samuelom KOSMAČ podelil priznanje - srebrni znak CZ R.Slovenije ter podžupan MO Nova Gorica, Sašo Kogovšek. Slavnostni govornik je bil tovariš Jože Derlink, ki je pohvalil naše delo in se zahvalil za prostovoljno delo, ki ga opravljamo na svojem področju in tudi širše. V kulturnem programu so poleg Anje Šinigoj s spremljevalcem Gašperjem Vuga in našega pevskega zbora sodelovali tudi otroci, člani našega PGD. Da je vse skupaj potekalo tekoče je poskrbela povezovalka Kristina Furlan. Nekaj fotografij s tega dogodka si lahko ogledate tukaj.

 

Po krajši osvežitvi smo se vsi skupaj preselili pred market, kjer smo si ogledali gasilsko parado, ki jo je vodil poveljnik PGD Dornberk Damjan Doplihar skupaj z namestnikom Božotom Plahuta in Erikom Skomina. V paradi, ki je potekala po Gregorčičevi ulici, je sodelovalo okoli 150 gasilcev in 23 gasilskih vozil. Krajani, ki so si parado ogledali v velikem številu, so lahko pozdravili mimohod slovenske zastave, ki jo je nosil Ivan Vidmar ml., Godbo na pihala iz Ajdovščine, Pihalnega orkestra Prvačina, gasilski znak, ki ga je nosil Tomaž Cotič, prapor PGD Dornberk, ki ga je nosil Silvan Šinigoj, častni vod sestavljen iz domačih gasilcev, ki ga je vodil Severin Doplihar, ešalon praporjev iz drugih gasilskih zvez in društev, ki ga je vodil Klavdij Skomina, ešalon mladih članov PGD Dornberk z vodjem Dušanom Rojc, ešalon članic iz Gasilske zveze Goriške Nova Gorica pod vodstvom Urške Saksida, ešalon gasilcev iz ostalih društev in zvez katerega je vodil Branko Žorž ter 23 gasilskih vozil domačega društva ter vozil ikz drugih društev in zvez. Nekaj fotografij iz parade si lahko ogledate tukaj.

 

Člani parade in obiskovalci smo skupaj odšli na športno igrišče, kjer se je ob 18.00 uri pričela proslava. Slavnostni govornik na proslavi je bil župan MO Nova Gorica, gospod Klemen Miklavič, ki je domačim gasilcem čestital ob jubileju. Ob tej priložnosti se jim je zahvalil, ker so prispevali tako opremo kot gasilce za gašenje letošnjih obsežnih požarov v Makedoniji: »Gre za izjemen izraz mednarodne solidarnosti, « je poudaril. Ob tej priliki je domačim gasilcem izročil priložnostno darilo. Tudi na proslavi so v kulturnem programu sodelovali Anja Šinigoj s spremljevalcem, naš gasilki pevski zbor, naši mladi člani ter godba na pihala iz Prvačine. Ob koncu proslave sta poveljnik in predsednik GZ Goriške članom PGD Dornberk podelila priznanja in napredovanja, ki jih podeljuje gasilska zveza. Podpredsednik GZ Slovenije, tovariš Jože Derlink in predsednik sveta severnoprimorske regije, tovariš Jožef Dakskobler pa sta Alešu Šinigoj pripela gasilsko odlikovanje III. stopnje, Ivanu Šinigoj gasilsko odlikovanje I. stopnje in Tomažu Cotiču gasilsko plamenico I. stopnje. Nekaj fotografij si lahko ogledate tukaj.

 

Na koncu lahko rečemo, da je bil ves naš trud, ki smo ga vložili v pripravo praznovanja, izdatno poplačan. Veliko je članov, drugih oseb in organizacij, ki bi se jim radi zahvalili za vso delo, pomoč in podporo, ki smo je bili deležni, vendar se bojimo, da bi z naštevanjem koga nehote izpustili. Kljub temu pa bi se člani PGD Dornberk radi posebej zahvalili gospodu Egonu Gregorič in vsem drugim članom skupine Charli events, ki so nam nudili vso tehnično podporo pri izvedbi proslave.

 

Vse fotografije, ki si jih lahko ogledate na povezavah so avtorsko zaščitene. V primeru kopiranja in objavljanja na drugih spletnih straneh je potrebno obvezno navesti avtorja – Mateja Pelikan.

 
< Nazaj   Naprej >
© 2008-2011 PGD Dornberk :: Izvedba: 1splet.net