Prva stran arrow Novice sobota, 24 marec 2018
Gasilske novice iz našega okoliša
DRUŠTVO IMA 9 NOVIH OPERATIVNIH ČLANOV
Avtor: Tajni-K   
sobota, 28 oktober 2017

V soboto, 28.10.2017 je v prostorih in okolici PGD Dornberk potekal zaključni izpit za člane, ki so obiskovali tečaj za operativnega gasilca. Tečaja, ki ga je organizirala Gasilska zveza Goriške Nova Gorica, se je iz našega društva udeležilo 12 članov, vse do konca tečaja pa je vztrajalo 10 članov. Na današnjem testiranju, ki sta ga izvedla predsednika komisij iz GZ Slovenije, je izpit uspešno opravilo 9 naših tečajnikov in 12 tečajnikov iz PGD Renče – Vogrsko. Udeleženci tečaja so pokazali dobro teoretično znanje in dobro znanje praktičnih veščin, ki so jih pridobili med tečajem, za kar gre zahvala predavateljem in inštruktorjem, ki so med tečajem učili tečajnike. Čestitke vsem novim operativnim članom.

 
GASILSKO REŠEVALNA VAJA V ŠEMPETRSKI BOLNIŠNICI
Avtor: Tajni-K   
nedelja, 22 oktober 2017

V soboto, 21.10.2017 se je 12 naših operativnih članov in gasilcev pripravnikov udeležilo večje gasilsko reševalne vaje, ki so jo organizirali Civilna zaščita občine Šempeter – Vrtojba, Splošna bolnišnica Dr. Franca Derganca Nova Gorica in Javni zavod za gasilsko in reševalno dejavnost - Gasilska enota Nova Gorica. Vaja se je izvedla na podlagi predpostavke, da v 7. nadstropju bolnišnice pride do namernega požiga. Oseba z alkoholom polije več postelj in jih zažge. Požar hitro zajame celoten prostor in se po nekaj minutah že širi v sosednje prostore. V prostoru, kjer je prišlo do incidenta, dve osebi umreta, tri pa utrpijo zelo hude opekline. Zaposleni pričnejo z evakuacijo in poskušajo pogasiti požar, a neuspešno. Več oseb v bližnjih sobah je nepokretnih, zato rabijo pomoč pri evakuaciji. Dim zelo otežuje evakuacijo, nekaj ljudi se zastrupi. Prav tako se dim širi v zgornja nadstropja, ki jih je potrebno nemudoma evakuirati (fiktivno), pri tem pa ni mogoča uporaba stranskega stopnišča na krilu kjer je prišlo do požara. Kapacitete so polno zasedene, samo v nadstropju, kjer je prišlo do požara, leži 70 pacientov. V vaji so bili preizkušeni postopki začetnega gašenja, evakuacije in javljanja ob zaznanem požaru, komunikaciji in sodelovanju osebja z gasilci in drugimi reševalci ter medsebojno komunikacijo med gasilskimi, reševalnimi in drugimi službami, postopke reševanja večjega števila poškodovanih ali nepokretnih oseb, postopke dolgotrajnega gašenja na visokem objektu z zagotavljanjem vse potrebne podpore in postopke vzpostavitve in izvedbe štabnega vodenja. Poleg operativnih članov so se vaje udeležile tudi članice in mladi člani PGD Dornberk, ki so nastopili kot statisti – poškodovani. Vaja je po mnenju naših članov v celoti uspela.

 

Nekaj fotografij si lahko ogledate na FB strani PGD Dornberka.

 
OBISKALI SO NAS DORNBERŠKI OTROCI, MI PA OTROKE IZ VRTCA V PRVAČINI
Avtor: Tajni-K   
sreda, 11 oktober 2017

Tudi v letošnjem oktobru, mesecu požarne varnosti, so naš gasilski dom obiskali otroci iz vrtca Dornberk. Ogledali so si vsa naša vozila ter gasilsko-reševalno opremo, ki jo imamo v gasilskem domu. V njim razumevajočem jeziku smo jim predstavili delo gasilca in pri tem ugotovili, da otroci o gasilcih že veliko vedo. Vsekakor so nam povedali same lepe stvari. Po ogledu opreme so se preizkusili tudi v zbijanju tarče z vedrovko in so bili pri tem zelo uspešni. Sledilo je še klasično fotografiranje za gasilsko sliko, nakar so otroci odšli  nazaj v prostore vrtca, kjer bodo nadaljevali z risanjem risb. Gasilci pa smo odhiteli v vrtec Prvačina, kjer smo tudi tamkajšnjim malčkom prikazali gasilski kamion in jeep, nad katerima so bili navdušeni. Ena izmed vzgojiteljic se je opogumila in si nadela zaščitno masko, kar je med otroci izzvalo naval ploskanja. Tudi njim smo omogočili vajo v zbijanju tarče z vedrovko, kar so z veseljem sprejeli in so kar tekmovali kdo bo prej zbil tarčo. Ko je zmanjkalo vode smo se poslovili z obvezno prižganimi lučkami.

Nekaj fotografij si lahko ogledate TUKAJ.

 
OBISK MALČKOV V BRANIKU
Avtor: Tajni-K   
torek, 03 oktober 2017

V torek, 3.10.2017 smo se odzvali vabilu vzgojiteljic iz vrtca Branik in »v tednu otroka« obiskali otroke vrtca, ki so bili ob našem prihodu navdušeni. Komaj so čakali da mine uvodni pozdrav in pojasnjevanje kaj delajo gasilci, saj so si vsi želeli ogledati opremo in gasilski tovornjak. Ko pa smo jim razložili, da bodo lahko špricali vodo s pravo gasilsko vedrovko, so bili še bolj navdušeni in se je takoj začela akcija. Seveda brez pomoči mentorice Kristine ni šlo, ampak tarča je padala s stojala kot za stavo. Nič manj ni bil obremenjen Klavdij, ki je drugi skupini razkazoval opremo in tovornjak. Seveda sta se skupini zamenjali, vzgojiteljice pa so komaj preprečevale, da otroci niso bili mokri. Sledila je še zahvala vzgojiteljic in otrok s čimer je bil naš obisk malčkov končan. Med odhodom pa smo vse pozdravili z modrimi lučkami in kratkim zvokom gasilske sirene.

Nekaj fotografij si lahko ogledate TUKAJ, nekaj pa jih bo tudi na naši FB strani.

 
UMRL JE BOGDAN ZORATTI
Avtor: Tajni-K   
petek, 15 september 2017

Sporočamo žalostno vest, da se je poslovil BOGDAN ZORATTI, svetovalec in organizator zaščite in reševanje Mestne občine Nova Gorica v pokoju.

Slovo od pokojnika bo v soboto, 16. septembra 2017, med 10. in 12. uro v Poslovilni dvorani na pokopališču v Stari Gori. Pogreb bo v ožjem družinskem krogu.

Mestna občina Nova Gorica bo v njegov spomin pripravila žalno sejo v ponedeljek, 18. septembra 2017, ob 17. uri v veliki sejni dvorani novogoriške mestne hiše.

Vpis v žalno knjigo bo mogoč od torka, 19. septembra, do četrtka, 21. septembra, med 9. in 17. uro v Poslanski pisarni novogoriške mestne hiše.

 

 

 

                                                                                                                                                                                                                                      Svojcem izrekamo iskreno sožalje. Bogdan, počivaj v miru - zaslužil si si ga.

 
<< Začni < Nazaj 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Naprej > Konec >>

Rezultati 16 - 20 od 205
© 2008-2011 PGD Dornberk :: Izvedba: 1splet.net