Prva stran arrow Novice ponedeljek, 24 september 2018
Gasilske novice iz našega okoliša
SLOVESNOST LD TABOR DORNBERK BRANIK
Avtor: Tajni-K   
torek, 07 november 2017

V nedeljo 5.11.2017 smo se odzvali že tradicionalnemu vabilu lovcev LD TABOR DORNBERK BRANIK, ki vsako prvo nedeljo v mesecu novembru, po končanem skupnem lovu, pripravijo krajšo slovesnost ob lovski koči na Gori, na kateri se spomnijo svojih pokojnih lovskih tovarišev. Tudi letos je slovesnost potekala ob bogatem kulturnem programu. Vse prisotne je pozdravil vodja zasavskih rogistov, ki je v krajšem govoru poudaril pomen tovarištva, zaupanja in predvsem strpnosti, ki mora kraljevati med člani lovskih družin. Z minuto molka smo počastili spomin na že umrle lovce. Po končani slovesnosti pa smo se še nekoliko zadržali v lovski koči.

Nekaj fotografij si lahko ogledate TUKAJ.

 
ODKRITJE SPOMINSKE PLOŠČE
Avtor: Tajni-K   
torek, 07 november 2017

V soboto 4.11.2017 so člani Prostovoljnega gasilskega društva Dornberk v sodelovanju z OZVVS »VETERAN« iz Nove Gorice pred gasilskim domom v Dornberku pripravili slovesnost ob odkritju spominske plošče v zahvalo in spomin članom PGD Dornberk za odločen in pogumen prispevek v vojni za samostojno Slovenijo.  Pred in med zločinskim pohodom sovražne vojske so se namreč leta 1991  v gasilskem domu zbrali zavedni in pogumni gasilci, ki so s pomočjo drugih krajanov sodelovali pri načrtovanju in izvajanju zaščitnih ukrepov za ohranitev samostojne Slovenije, ki jo je Slovenska skupščina izglasovala 25. junija. Da je bilo potrebno usklajevati dejavnosti, se je izkazalo, ko je sovražna vojska začela streljati na krajane Dornberka, ki so ob prehodu oklepnih vozil izrazili mogočen upor. Z odkritjem spominske plošče, ki sta jo odkrila veterana PGD Dornberk Ivan Vidmar in Ivan Šinigoj, smo se spomnili časov, ko je bila Slovenija enotna in je bilo potrebno izraziti čut domoljublja, humanosti, pravičnosti in pripravljenosti pomagati drugemu. Vse prisotne sta pozdravila predsednik PGD Dornberk, Simon Justin in predsednica Krajevne skupnosti Dornberk, Štefka SUŠIČ. Slavnostni govornik na svečanosti je bi namestnik predsednika Gasilske zveze Slovenije, Janko Cerkvenik, ki je v svojem govoru poudaril pomen sodelovanja in tovariške pomoči med različnimi društvi, ko je to najbolj potrebno. Vesel je, da so se obdržale prijateljske vezi med gasilskimi društvi in društvi veteranov. Vse prisotne pa je tudi spomnil, da je Gasilska zveza Slovenije v vsej svoji zgodovini vedno delovala v prid Slovenije, kar se je izkazalo tudi med osamosvojitveno vojno. Da gasilci lahko izvedejo vse naloge pa je pomembna njihova strokovna usposobljenost. K temu pa nekaj prispeva tudi strokovni  gasilski častnik Gasilec, ki izhaja že 120 let. Zahvalil se je za povabilo in članom PGD Dornberk izrekel zahvalo. Slovesnost se je končala z nastopom Moškega pevskega zbora PGD Dornberk, ki je skupaj z mladima članoma društva, Lukom Šinigoj in Saro Berce poskrbel za kulturni del svečanosti, katero je ves čas vodila in povezovala Eva Šinigoj.

Nekaj fotografij (foto: S.Justin, V.Šibelja in L.Saksida) si lahko ogledate TUKAJ.

 
SPOMIN NA UMRLE GASILCE
Avtor: Tajni-K   
nedelja, 05 november 2017

V torek, 31.10.2017 smo se člani našega društva ponovno zbrali pred gasilskim domom, kjer je potekala komemoracija pred spominskim obeležjem umrlim gasilcem. Te tradicionalne prireditve, na kateri se spomnimo in obudimo spomin na umrle tovariše, se je tudi letos udeležilo veliko povabljenih svojcev in drugih krajanov. Kulturni program so tudi letos ustvarili člani našega pevskega zbora in mladi članici našega društva Martina Rojc in Lana Kristina Skomina. Pred obeležje so naši člani in član OZVVS Veteran Nova Gorica položili cvetje in prižgali svečke. Po končani komemoraciji smo se vsi zbrani zbrali v gasilskem domu, kjer smo se med druženjem spominjali preteklih dogodkov.

Nekaj fotografij spominskega obeležja, si lahko ogledate TUKAJ.

 
DRUŠTVO IMA 9 NOVIH OPERATIVNIH ČLANOV
Avtor: Tajni-K   
sobota, 28 oktober 2017

V soboto, 28.10.2017 je v prostorih in okolici PGD Dornberk potekal zaključni izpit za člane, ki so obiskovali tečaj za operativnega gasilca. Tečaja, ki ga je organizirala Gasilska zveza Goriške Nova Gorica, se je iz našega društva udeležilo 12 članov, vse do konca tečaja pa je vztrajalo 10 članov. Na današnjem testiranju, ki sta ga izvedla predsednika komisij iz GZ Slovenije, je izpit uspešno opravilo 9 naših tečajnikov in 12 tečajnikov iz PGD Renče – Vogrsko. Udeleženci tečaja so pokazali dobro teoretično znanje in dobro znanje praktičnih veščin, ki so jih pridobili med tečajem, za kar gre zahvala predavateljem in inštruktorjem, ki so med tečajem učili tečajnike. Čestitke vsem novim operativnim članom.

 
GASILSKO REŠEVALNA VAJA V ŠEMPETRSKI BOLNIŠNICI
Avtor: Tajni-K   
nedelja, 22 oktober 2017

V soboto, 21.10.2017 se je 12 naših operativnih članov in gasilcev pripravnikov udeležilo večje gasilsko reševalne vaje, ki so jo organizirali Civilna zaščita občine Šempeter – Vrtojba, Splošna bolnišnica Dr. Franca Derganca Nova Gorica in Javni zavod za gasilsko in reševalno dejavnost - Gasilska enota Nova Gorica. Vaja se je izvedla na podlagi predpostavke, da v 7. nadstropju bolnišnice pride do namernega požiga. Oseba z alkoholom polije več postelj in jih zažge. Požar hitro zajame celoten prostor in se po nekaj minutah že širi v sosednje prostore. V prostoru, kjer je prišlo do incidenta, dve osebi umreta, tri pa utrpijo zelo hude opekline. Zaposleni pričnejo z evakuacijo in poskušajo pogasiti požar, a neuspešno. Več oseb v bližnjih sobah je nepokretnih, zato rabijo pomoč pri evakuaciji. Dim zelo otežuje evakuacijo, nekaj ljudi se zastrupi. Prav tako se dim širi v zgornja nadstropja, ki jih je potrebno nemudoma evakuirati (fiktivno), pri tem pa ni mogoča uporaba stranskega stopnišča na krilu kjer je prišlo do požara. Kapacitete so polno zasedene, samo v nadstropju, kjer je prišlo do požara, leži 70 pacientov. V vaji so bili preizkušeni postopki začetnega gašenja, evakuacije in javljanja ob zaznanem požaru, komunikaciji in sodelovanju osebja z gasilci in drugimi reševalci ter medsebojno komunikacijo med gasilskimi, reševalnimi in drugimi službami, postopke reševanja večjega števila poškodovanih ali nepokretnih oseb, postopke dolgotrajnega gašenja na visokem objektu z zagotavljanjem vse potrebne podpore in postopke vzpostavitve in izvedbe štabnega vodenja. Poleg operativnih članov so se vaje udeležile tudi članice in mladi člani PGD Dornberk, ki so nastopili kot statisti – poškodovani. Vaja je po mnenju naših članov v celoti uspela.

 

Nekaj fotografij si lahko ogledate na FB strani PGD Dornberka.

 
<< Začni < Nazaj 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Naprej > Konec >>

Rezultati 31 - 35 od 223
© 2008-2011 PGD Dornberk :: Izvedba: 1splet.net