Prva stran arrow Novice četrtek, 05 oktober 2023
Gasilske novice iz našega okoliša
PREPOVED KURJENJA
Avtor: Tajni-K   
ponedeljek, 14 marec 2022

Na podlagi 8. člena Uredbe o varstvu pred požarom v naravnem okolju (Uradni list RS, št. 20/14), Uprava Republike Slovenije za zaščito in reševanje razglaša veliko požarno ogroženost naravnega okolja od 14. marca 2022 na območju celotne države. Razglas velja za območja naravnega okolja brez snežne odeje. Z dnem razglasitve velike požarne ogroženosti naravnega okolja je v naravnem okolju poleg požiganja in odmetavanja gorečih ali drugih predmetov ali snovi, ki lahko povzročijo požar, prepovedano tudi kuriti, požigati na območjih ob infrastrukturnih objektih, kuriti kresove, izven pozidanih površin uporabljati predmete, naprave ali izvajati aktivnosti, ki lahko povzročijo požar ter izvajati ognjemete. Inšpektorat RS za varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami in Policija bosta v času razglašene velike požarne ogroženosti naravnega okolja izvajala poostren nadzor.

 
OBČNI ZBOR 2022
Avtor: Tajni-K   
ponedeljek, 07 marec 2022

Po enoletnem premoru smo 5.3.2022 ponovno pripravili reden občni zbor našega društva. Občni zbor je sicer, po odločitvi upravnega odbora, potekal brez vabljenih gostov. Udeležila pa sta se ga predsednik in poveljnik GZ Goriške Nova Gorica, Simeon Kodelja in Andrej Ponikvar. Na vabilo se je odzvalo 73 naših članov, ki so potrdili poročila o delu v letu 2021 in načrtom dela v letošnjem letu. Za slavnosten pričetek občnega zbora so poskrbeli člani našega pevskega zbora. Predsednik in poveljnik GZ sta podelila priznanja in odlikovanja ter napredovanja našim članom in sicer:
Za 10 let aktivnega dela v PGD: COTIČ NIKA, FILIPUTTI MATIJA, KAVČIČ ANEJ, LISJAK ALEŠ, MLEČNIK JOŽE, ŠINIGOJ MARK, ŠINIGOJ LUKA
Za 20 let aktivnega dela v PGD COTIČ KRISTINA, PERIĆ KRISTINA in ŠINIGOJ SILVAN
Za 30 let aktivnega dela v PGD DOPLIHAR DAMJAN, JELEN ANICA, MLEČNIK BLAŽ, RIJAVEC BOJAN, SKOMINA ERIK
Za 40 let aktivnega dela v PGD VIDMAR EGON
Za 50 let aktivnega dela v PGD DOPLIHAR SEVERIN.
Za 70 let aktivnega dela v PGD VODOPIVEC RAFAEL.
Priznanje gasilske zveze III. stopnje je prejel STUBELJ KRISTJAN

Priznanje gasilske zveze II. stopnje je prejel ROJC JERNEJ
Plaketo veterana sta prejela DOPLIHAR SEVERIN in RIJAVEC BOJAN
Za 10 let operativnega dela COTIČ MATEJA in SKOMINA BORUT. 
Čin GASILEC so prejeli: Rene Besednjak, Manuel Bric, Nika Cotič, Laura Kavčič, Meta Mrevlje, Nace Pavlica, Žiga Pavlica Tobias Sušič Hosner.
Čin VIŠJI GASILEC I. stopnje je prejel BERCE ANDREJ.           
Čin Nižji gasilski častnik I, SKOMINA BORUT.
Čin nižji gasilski častnik II stopnje BRIC BOŠTJAN IN VIDMAR EGON.
Čin gasilski častnik II. stopnje Damjan DOPLIHAR
Poveljnik in predsednik GZ Goriške sta podelila tudi zahvale za sodelovaje pri gašenju gozdnega požara v Severni Makedoniji, ki so jih prejeli Damjan Doplihar, Božo Plahuta, Erik Skomina in Andrej Berce.
Na koncu sta našemu društvu, ki je lani praznovalo 110. letnico ustanovitve podelila tudi bronasto plaketo GZ Slovenije.
Nekaj fotografij si lahko pogledate na naslednji povezavi : https://photos.app.goo.gl/Rf14cPBbPdpSV6Y76

 

 
8 ČLANOV USPEŠNO KONČALO TEČAJ ZA OPERATIVNEGA GASILCA
Avtor: Tajni-K   
nedelja, 19 december 2021


Januarja 2020 smo pričeli s tečajem za operativnega gasilca, ki ga je organizirala Gasilska zveza Goriške Nova Gorica. Vaje in predavanja smo morali prilagoditi zdravstvenim razmeram glede na Covid-19, kar je pomenilo, da več mesecev nismo izvajali aktivnosti. Vztrajnost poveljnika GZ pa je pripomogla, da smo tečaj le pripeljali do konca in smo danes opravljali zaključne izpite. Tudi danes je izpit potekal v Dornberku in sicer testiranje v PGD Dornberk, praktične vaje pa na športnem igrišču. V dopoldanskem času se je izpita udeležilo 18 članov in članic PGD Dornberk, PGD Kostanjevica na Krasu in PGD Renče-Vogrsko. V popoldanskem času pa je izpit opravljalo 16 članov iz PGD Kanal, PGD Avče, PGD Dobrovo, PGD Nova Gorica, PGD Šempeter pri Gorici, PGD Ajdovščina ter 3 zaposleni v podjetju Plastik Kanal. Tečajniki so prikazali zadovoljivo raven teoretičnega znanja in praktičnih veščin tako, da so izpit uspešno opravili. PGD Dornberk je tako »bogatejši« za 8 novih operativnih gasilcev. Čestitke vsem tečajnikom in zahvala vsem, ki so pripomogli k izvedbi tečaja.


Nekaj fotografij si lahko ogledate TUKAJ.

 

 
USPEŠNO IZPELJAN LIKOVNI NATEČAJ 2021
Avtor: Tajni-K   
sreda, 24 november 2021

S postavitvijo razstave narejenih likovnih del se je končal tudi letošnji Likovni natečaj z naslovom »PO POŽARU LAHKO TUDI ZAGORI«, ki ga je organiziralo naše društvo v sodelovanju z Osnovno šolo Dornberk. Na žalost je bilo odprtje razstave zaradi znanih zdravstvenih pogojev omejeno in ni bilo tradicionalnih podelitev nagrad, temveč smo ustvarjalcem najboljših del podelili skromne nagrade kar v razredih. Na likovnem natečaju so sodelovali otroci iz vrtcev v Dornberku in Prvačini ter učenci od 1. do 9. razreda OŠ Dornberk in Podružnične šole v Prvačini. Tudi letos so se učenci, pod nadzorom mentorjev, potrudili in so nastali izredno lepi izdelki. Med vsemi izdelki je komisija izbrala najlepša dela, katere avtorje smo danes nagradili s skromnimi nagradami. Nagrajeni so bili:

Patrik Pavlica, skupina Rdeči baloni iz vrtca Dornberk

Vita Klara Kavčič, 1.a OŠ Dornberk,  Aleks Rojc, 2.a OŠ Dornberk, Ema Ilić, 3.a OŠ Dornberk,

Veronika Bole, 4.a OŠ Dornberk, Meta Gabrijelčič, 5.b OŠ Dornberk, Živa Kverh, 6.b OŠ Dornberk,

Katarina Juh, 7.a OŠ Dornberk, Tija Poberaj Remec, Diana Černilogar in Maša Cotič, 8.b OŠ Dornberk – skupinska izdelek, Aneja Juretič, 9.a OŠ Dornberk,

Skupina Mavrica, Vrtec Prvačina – skupinski izdelek

Eva Gjoshevska, 1.a Podružnična šola Prvačina, Lana Poliska, 4.b Podružnična šola Prvačina ter učenci 2.b razreda Podružnična šola Prvačina za skupinsko delo

 

Prostovoljno gasilsko društvo Dornberk se zahvaljuje vsem mentorjem in drugim delavcem OŠ Dornberk, ki so pripomogli k uspešni izvedbi letošnjega likovnega natečaja. Še posebej pa gre zahvala učiteljici Petri Zorn, ki je likovni natečaj vodila in organizirala kakor tudi ravnateljici Dragici Vidmar, ki vsa leta podpira in vzpodbuja sodelovanje učencev OŠ Dornberk z našim društvom.

 

Nekaj fotografij si lahko ogledate TUKAJ.

 
USPELO PRAZNOVANJE 110 LETNICE USTANOVITVE DRUŠTVA
Avtor: Tajni-K   
sreda, 01 september 2021

Po večtedenskih pripravah smo le dočakali soboto, 28. avgusta 2021, ko smo izvedli praznovanje ob 110-letnici ustanovitve našega društva in 70-letnici neprekinjenega delovanja. Člani smo se v gasilskem domu zbrali že ob 13.30 uri, kjer smo se, po dolgem času, udeležili skupinskega fotografiranja. Fotografiranje je potekalo pod budnim očesom fotografinje Mateje Pelikan, ki ji gredo zasluge za prelepe fotografije članstva. Nekaj fotografij s tega dela si lahko ogledate tukaj.

Ob 15.00 uri smo se preselili v avlo Osnovne šole Dornberk kjer je potekala slavnostna akademija. Pred šolo so nas z glasbo pozdravili člani Godbe na pihala iz Prvačine Na žalost se akademije niso mogli udeležiti vsi člani, saj smo morali zagotoviti spoštovanje ukrepov za preprečitev okužb z virusom SARS-CoV.2. Udeležili pa so se je državni sekretar na Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, sicer domačin, gospod Antona HAREJ, podpredsednik GZ Slovenije, tov, Jožeta DERLINK, vodja službe za splošne zadeve pri URSZR gospod Tomaž MLINARIČ, predsednik sveta severnoprimorske regije, tov. Jožef DAKSKOBLER, predsednik GZ Goriške Nova Gorica, tov. Simeon KODELJA, poveljnik GZ Goriške Nova Gorica, tov.Andrej PONIKVAR, podžupan MO Nova Gorica, gospod Sašo Kogovšek, vodja izpostave URSZR v Novi Gorici, gospod Samuel, komandirja PP Nova Gorica, gospod Sejad JUSIĆ, predsednica sveta KS Dornberk, gospa Štefka SUSIČ, ravnateljico OŠ Dornberk ga, Dragica VIDMAR in nenazadnje, častni poveljnik PGD Dornberk, tov. Ivan VIDMAR. Slavnost se je pričela s slovensko himno, ki jo je zapela naša domačinka, mezzosopranistka Anja Šinigoj in z gasilsko himno, ki jo je zapel gasilski pevski zbor pod vodstvom Janka Hareja. Predsednik PGD Dornberk, Simon Justin, je v kratkem pozdravnem nagovoru pozdravil vse prisotne gasilce in visoke goste in na kratko povzel zgodovino in način dela našega društva. Udeležence sta pozdravila vodja službe za splošne zadeve pri URSZR gospod Tomaž Mlinarič, ki je društvu, skupaj z vodjo izpostave URSZR v Novi Gorici, gospodom  Samuelom KOSMAČ podelil priznanje - srebrni znak CZ R.Slovenije ter podžupan MO Nova Gorica, Sašo Kogovšek. Slavnostni govornik je bil tovariš Jože Derlink, ki je pohvalil naše delo in se zahvalil za prostovoljno delo, ki ga opravljamo na svojem področju in tudi širše. V kulturnem programu so poleg Anje Šinigoj s spremljevalcem Gašperjem Vuga in našega pevskega zbora sodelovali tudi otroci, člani našega PGD. Da je vse skupaj potekalo tekoče je poskrbela povezovalka Kristina Furlan. Nekaj fotografij s tega dogodka si lahko ogledate tukaj.

 

Po krajši osvežitvi smo se vsi skupaj preselili pred market, kjer smo si ogledali gasilsko parado, ki jo je vodil poveljnik PGD Dornberk Damjan Doplihar skupaj z namestnikom Božotom Plahuta in Erikom Skomina. V paradi, ki je potekala po Gregorčičevi ulici, je sodelovalo okoli 150 gasilcev in 23 gasilskih vozil. Krajani, ki so si parado ogledali v velikem številu, so lahko pozdravili mimohod slovenske zastave, ki jo je nosil Ivan Vidmar ml., Godbo na pihala iz Ajdovščine, Pihalnega orkestra Prvačina, gasilski znak, ki ga je nosil Tomaž Cotič, prapor PGD Dornberk, ki ga je nosil Silvan Šinigoj, častni vod sestavljen iz domačih gasilcev, ki ga je vodil Severin Doplihar, ešalon praporjev iz drugih gasilskih zvez in društev, ki ga je vodil Klavdij Skomina, ešalon mladih članov PGD Dornberk z vodjem Dušanom Rojc, ešalon članic iz Gasilske zveze Goriške Nova Gorica pod vodstvom Urške Saksida, ešalon gasilcev iz ostalih društev in zvez katerega je vodil Branko Žorž ter 23 gasilskih vozil domačega društva ter vozil ikz drugih društev in zvez. Nekaj fotografij iz parade si lahko ogledate tukaj.

 

Člani parade in obiskovalci smo skupaj odšli na športno igrišče, kjer se je ob 18.00 uri pričela proslava. Slavnostni govornik na proslavi je bil župan MO Nova Gorica, gospod Klemen Miklavič, ki je domačim gasilcem čestital ob jubileju. Ob tej priložnosti se jim je zahvalil, ker so prispevali tako opremo kot gasilce za gašenje letošnjih obsežnih požarov v Makedoniji: »Gre za izjemen izraz mednarodne solidarnosti, « je poudaril. Ob tej priliki je domačim gasilcem izročil priložnostno darilo. Tudi na proslavi so v kulturnem programu sodelovali Anja Šinigoj s spremljevalcem, naš gasilki pevski zbor, naši mladi člani ter godba na pihala iz Prvačine. Ob koncu proslave sta poveljnik in predsednik GZ Goriške članom PGD Dornberk podelila priznanja in napredovanja, ki jih podeljuje gasilska zveza. Podpredsednik GZ Slovenije, tovariš Jože Derlink in predsednik sveta severnoprimorske regije, tovariš Jožef Dakskobler pa sta Alešu Šinigoj pripela gasilsko odlikovanje III. stopnje, Ivanu Šinigoj gasilsko odlikovanje I. stopnje in Tomažu Cotiču gasilsko plamenico I. stopnje. Nekaj fotografij si lahko ogledate tukaj.

 

Na koncu lahko rečemo, da je bil ves naš trud, ki smo ga vložili v pripravo praznovanja, izdatno poplačan. Veliko je članov, drugih oseb in organizacij, ki bi se jim radi zahvalili za vso delo, pomoč in podporo, ki smo je bili deležni, vendar se bojimo, da bi z naštevanjem koga nehote izpustili. Kljub temu pa bi se člani PGD Dornberk radi posebej zahvalili gospodu Egonu Gregorič in vsem drugim članom skupine Charli events, ki so nam nudili vso tehnično podporo pri izvedbi proslave.

 

Vse fotografije, ki si jih lahko ogledate na povezavah so avtorsko zaščitene. V primeru kopiranja in objavljanja na drugih spletnih straneh je potrebno obvezno navesti avtorja – Mateja Pelikan.

 
<< Začni < Nazaj 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Naprej > Konec >>

Rezultati 16 - 20 od 305
© 2008-2011 PGD Dornberk :: Izvedba: 1splet.net