Prva stran arrow Novice nedelja, 13 junij 2021
Gasilske novice iz našega okoliša
RAZGLAŠENA VELIKA POŽARNA OGROŽENOST
Avtor: Tajni-K   
petek, 01 marec 2019

Na območju celotne Slovenije je razglašena VELIKA požarna ogroženost. v naravi poleg požiganja in odmetavanja gorečih ali drugih predmetov in snovi, ki lahko povzročijo požar, prepovedano tudi kuriti, požigati na območjih ob infrastrukturnih objektih, izven pozidanih površin uporabljati predmete, naprave ali izvajati aktivnosti, ki lahko povzročijo požar. Prepovedani so tudi ognjemeti.

OZNAKA STOPNJE

POŽARNA OGROŽENOST

1 - zelo majhna

Možnost za nastanek požara ne obstaja, verjetnost vžiga je minimalna. V kolikor izbruhne požar se zelo počasi širi ali pa ugasne. Zelo malo gorljivega materiala je zajetega v požaru, v glavnem je to zgornji sloj podrasti.

2 - majhna

Požar lahko nastane pri stalnem ognju kot je ogenj pri kam-piranju, širjenje je počasno, na odprtem prostoru pa srednje hitro. Ponavadi nastanejo manjši površinski požari s slabim ognjem, v glavnem zagori samo listje. Požar se da hitro omejiti.

3 - srednja

Vžigalica že lahko povzroči požar. V gozdu je širjenje požara srednje hitro, na odprtem prostoru kar hitro. Ogenj gori na površini s srednjim plamenom, pri tem zgori nekaj kompaktnega organskega materiala. Kontrola požara ni težka, požar se pogasi s srednje velikimi napori.

4 - velika

Vžigalica v vsakem primeru povzroči požar. Požar se v gozdu hitro širi. V glavnem so to vroči površinski požari, ki ponekod zajamejo tudi krošnje dreves. V požaru zgori veliko organskega goriva, kontrola požara je težka, za gašenje požara je potrebno vložiti velike napore in veliko sredstev.

5 - zelo velika

Vzrok za nastanek požara je lahko že iskra, požar se pojavi takoj, širjenje je zelo hitro. To je vroč požar, ki se prenese v krošnje dreves tudi na širšem območju. V požaru zgori zelo veliko organskega goriva, ogenj zajame tudi srednje in debelo gorivo. Požar se razširi tudi na normalno vlažna področja. Kontrola požara je izjemno težka, za gašenje požara je potrebno vložiti izredno velike napore in vsa razpoložljiva sredstva.

 

 
UDELEŽBA NA KVIZU GZ GORIŠKE 2019
Avtor: Tajni-K   
sobota, 16 februar 2019

V soboto, 16.2.2019 v dopoldanskem času je v prostorih PGD Nova Gorica potekal Kviz GZ Goriške 2019. Kviz je bil izveden v soorganizaciji GZ Goriške in GZ Nova Gorica-Šempeter. Iz naše gasilske zveze se je kviza udeležilo 12 pionirskih, 12 mladinskih ekip in 1 ekipa gasilskih pripravnikov. Naše društvo je bilo na kvizu zelo dobro zastopano in sicer je nastopilo 5 mladinskih in 2 pionirski ekipi. Pionirski ekipi sta dosegli 1. in 2. mesto in sta se tako uvrstili na regijsko tekmovanje. Mladinci pa so dosegli 3., 4., 5., 8. in 9. mesto. Vse ekipe so pokazale veliko teoretično znanje in spretnosti pri izvedbi vaj v vezanju vozlov in vaje v gasilski spretnosti. Čestitke vsem tekmovalcem in mentorjem, ki so pripravile ekipe.
Nekaj fotografij si lahko ogledate TUKAJ.

 
OBISK MALČKOV IZ VRTCA
Avtor: Tajni-K   
sreda, 23 januar 2019

V torek, 15.1.2019 smo izpolnili obljubo in povabili malčke in malo bolj velike otroke iz dornberškega vrtca, da si v miru ogledajo naš novi gasilski kamion. Vzgojiteljice so vabilo sprejele in pripeljale vse otroke na obisk našega gasilskega doma. Malčkom smo, v njihovem razumljivim jezikom, predstavili novo napadalno vozilo in vso opremo, ki se skriva v notranjosti vozila. Seveda so bili najbolj veseli, ko so si lahko tudi sami ogledali notranjost kabine in ob nepogrešljivi sireni ter modrimi lučkami.

Nekaj fotografij si lahko ogledate TUKAJ.

 
OBISK OBČNEGA ZBORA PGD MB-STUDENCI
Avtor: Tajni-K   
sreda, 23 januar 2019


Pretekli vikend (19.1.2019-20.1.2019) so se člani gasilske mladine odzvali povabilu pobratenega gasilskega društva PGD Maribor Studenci in se udeležili prvega zbora mladih gasilcev. Vsem pionirjem, mladincem in mentorjem čestitamo za uspehe v preteklem letu in jim želimo še bolj uspešno leto 2019.
Po občnem zbor, ki se je odvijal v soboto popoldne, smo večer preživeli ob druženju s pico in ogledom filma. Prespali smo kar v gasilskem domu. V nedeljo pa smo si ogledali center Maribora in se skupaj z mariborskimi otroci odpravili na drsališče. Druženje smo zaključili ob slastnem kosilu. Na poti domov smo se ustavili na Trojanah, kjer smo kupili krofe in priredili pravi boj s sneženimi kepami. Preživeli smo res lep vikend in se že veselimo naslednjega druženja. Hvala za povabilo!


Nekaj fotografij (FOTO Kristina P.) si lahko ogledate TUKAJ.

 
BRONASTA PLAKETA ZA PEVSKI ZBOR
Avtor: Tajni-K   
nedelja, 30 december 2018

Člani moškega pevskega zbora PGD Dornberk, so tudi letos nastopili in s svojimi pesmimi popestrili slavnosten dvig zastave v Dragi, ki ga, ob praznovanju dneva samostojnosti in enotnosti, vsako leta organizira OOVVZS Veteran iz Nove Gorice. Slednji je letos pevskemu društvu podelil priznanje - Bronasto plaketo. Čestitamo.

Priznanje si lahko ogledate TUKAJ.

 
<< Začni < Nazaj 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Naprej > Konec >>

Rezultati 46 - 50 od 283
© 2008-2011 PGD Dornberk :: Izvedba: 1splet.net